درباره سلولهای بنیادی خون بند ناف؟
سلولهای بنیادی
سلولهای بنیادی «سلولهای اصلی» بدن هستند و بلوکهای سازنده بافت، اندامها، خون و سیستم ایمنی بدن به حساب میآیند و میتوانند به انواع مختلفی از سلولهای دیگر تمایز پیدا کنند، یا به طور نامحدودی تکثیر شوند تا سلولهای بنیادی بیشتری تولید کنند. خود-نوزایی و تکثیرشوندگی دو خاصیت مهم سلولهای بنیادی هستند. سلولهای بنیادی پرتوان، اولین رده سلولهای بنیادی هستند که قابلیت ایجاد سلولهای بدن، از سلولهای ماهیچهای تا سلولهای مغزی را دارند و میتوانند به عنوان یک سیستم ترمیمی داخلی، بافتهای آسیب دیده را بازسازی کنند.
خون بندناف
جنین در دوران بارداری از راه بندناف به جفت متصل شده است، در واقع بندناف، اکسیژن و مواد مغذی را به جنین میرساند و مواد زائد را از خون او دور میکند. بندناف حاوی رگهای خونی است بنابراین خونی که پس از تولد نوزاد در بندناف و جفت باقی میماند خون بندناف است. تا دهههای گذشته جفت و بندناف به عنوان ضایعات زایمانی دور ریخته میشد اما امروزه ثابت شده که خون بندناف دارای سلولهای بنیادی خونساز است. سلول های نادری که معمولاً در مغز استخوان یافت میشوند و میتوانند به سلولهای خون، سیستم ایمنی بدن و انواع دیگر سلولها تبدیل شوند. در واقع خونبندناف به عنوان یک منبع غنی جایگزین برای درمان بیماران مبتلا به بیماریهای خونی در نظر گرفته میشود.
مزایای ذخیرهسازی سلولهای بنیادی
کاربردهای پزشکی و درمانی سلولهای بنیادی خون بندناف
- جمعآوری و دسترسی آسان به خونبند ناف در مقایسه با مغز استخوان و خون محیطی که تنها چند دقیقه به طول میانجامد.
- جمع آوري خون بندناف کاملاً غیر تهاجمی و بدون درد بوده و هيچ خطري را براي مادر يا نوزاد ایجاد نمیکند.
- خون بندناف از جفت و عروق بندناف بازیابی می شود و بدین ترتیب خطر آلودگی را به حداقل می رساند.
- خطر انتقال عفونتهای ویروسی از جمله سیتومگالوویروس و ویروس اپشتین بار برای خون بندناف در مقایسه با سایر منابع بسیار کمتر است.
- سلولهای بنیادی خون بندناف به دلیل نزدیک بودن به سرمنشا جنینی ظرفیت تکثیر سلولی بیشتری دارند.
- خون بندناف برای بیمارانی که نیاز به پیوند آلوژنیک اورژانسی دارند منبعی کاملاً در دسترس بوده و تنها در انتظار گیرنده است.
- افراد بیشتری میتوانند از سلولهای بنیادی خون بندناف استفاده کنند زیرا پیوند خون بندناف می تواند با تطابق پذیری کمتر سازگاری بافتی نسبت به خون فرد دریافت کننده انجام شود. زیرا بدن تحمل ایمونولوژیک بالاتری نسبت به خون بندناف دارد.
- احتمال رد پیوند سلولهای بنیادی خون بندناف توسط سیستم ایمنی بدن افراد بسیار کمتر از مغز استخوان است.
- فرآیند تحویل و استفاده از خون بندناف ذخیره سازی شده نسبت به نمونه مغزاستخوان تازه که ماندگاری محدودی دارد، بسیار آسانتر است.
- سلولهای بنیادی خون بندناف میتوانند جهت حمایت از سیستم ایمنی در طول درمان علیه سرطان مورد استفاده قرار گیرند.
- سلولهای بنیادی خون بندناف را میتوان با حداقل عوارض جانبی در کنار سایر درمانها برای بیماران استفاده نمود.
استفادههای درمانی خون بندناف
سلولهای بنیادی خون بندناف امروزه برای درمان بیش از ۸۰ نوع بیماری متفاوت ماربرد دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطانها: لوسمی حاد، لوسمی مزمن، تودههای توموری پرخطر، لنفوم هوچکین و غیر هوچکین، سندرم های میلودیسپلاستیک
- اختلالات خونی: کمخونی آپلاستیک، تالاسمی بتا، کم خونی Diamond-Blackfan، کمخونی فانکونی، بیماری سلول داسی شکل
- اختلالات ایمنی: بیماری گرانولوماتوز مزمن، اختلالات هیستیوسیتیک، نقص چسبندگی لکوسیت، بیماری های شدید نقص ایمنی ترکیبی، سندرم Wiskott-Aldrich
- اختلالات متابولیک: بیماری کرابه، سندرم هورلر، لوکودیستروفی متاکروماتیک، سندرم سانفیلیپو
در مورد اختلالات ژنتیکی ارثی، ممکن است کودک نتواند از سلولهای بنیادی خویش استفاده کند. در این صورت سلولهای بنیادی همسان خواهر و برادر، اولین گزینه خواهد بود که ذخیرهسازی در بانک خون بندناف خصوصی، چنین امکانی را برای خانواده فراهم میآورد.
“ امروزه سلولهای بنیادی خون بند ناف جان کودکان بسیاری را نجات داده و در کارآزماییهای بالینی بسیاری برای درمان بیماریهایی مانند اوتیسم، کرونا، فلج مغزی و غیره مورد درحال آزمایش است. ”
چرا پالایشگاه سلولهای بنیادی جانان
پالایشگاه سلولهای بنیادی خون بندناف جانان با به کارگیری مجربترین پرسنل، دانش فنی-تخصصی و پیشرفتهترین تجهیزات روز دنیا در فضای آزمایشگاهی فوق پیشرفته، اقدام به نگهداری بلندمدت سلولهای بنیادی خون بندناف نوزادان نموده و امیدوار است اقدام این مرکز گامی فراتر در درمان بیماریها و ارتقای سطح سلامت جامعهی ایرانی، بیمهای برای سلامت فرزندان با استفاده از سلولهای بنیادی باشد.
آمارهای منتشر شده از مراکز درمان بیماریها نشان میدهد، همه ساله تعداد فراوانی از بیماران نیازمند درمان با سلولهای بنیادی، خصوصاً مغزاستخوان، قادر به یافتن دهنده مناسب برای انجام پیوند نیستند و افرادی که موفق به یافتن دهندهی همسان می شوند نیز غالباً بخش اعظم دورهی طلایی درمان خود را برای یافتن دهندهی مناسب از دست میدهند.
دپارتمان تخصصی پالایشگاه سلولهای بنیادی جانان
سالها تجربه، تخصص و اعتماد پشتوانه ماست
دکتر حمیدرضا موذنی
بنیانگذار، مدیرعامل،
دکتر الهام آل حبیب
مسئول فنی
دکتر علیرضا تنها
پزشک – مسئول مشاوره پزشکی
دکتر بهاره عباس پناه
مسئول آزمایشگاه پردازش